6 Ekim 2015 Salı

İki Yılda İki Dönüm Noktası...



Prematüre bebeklerde; Janjan'da olduğu gibi; fiziksel anlamda bir araz görünmese dahi 2. yaşına kadar gelişimsel gecikmeler yaşanabiliyor. Ancak gelişimini düzeltilmiş yaşa göre değerlendirmemiz gerekiyor. Düzeltilmiş yaş mı ?

Prematüre bir bebek sahibiyseniz aslanlar gibi boyu kilosu yerinde,turp gibi sağlıklı bir bebek dahi olsa doğum tarihine göre hesaplanan ayından erken doğduğu hafta sayısını çıkarıp düzeltilmiş yaşını bulabilirsiniz

Çok sevdiğim arkadaşım Pınar benden 2.5 ay önce 'zamanında' bir erkek bebek dünyaya getirmişti Janjan'ın en yakın arkadaşı Yiğit :)
Her çocuğun kendine has olduğunu; gelişimlerinde  farklılıklar görülebileceğini ve kıyaslama yapılmaması gerektiğini savunanlardanım ancak Yiğit bana,beni bekleyen dönemleri önceden gösteren ön eğitim veren ,bir yol arkadaşı oldu. Bir bebek hangi ayda neleri yapabiliyor ? Janjan'ın düzeltilmiş yaşına göre Yiğit'in o dönem yapabildikleri ve yapamadıkları benzeşiyor mu ? Aslında benim için sayfa sayfa okuduğum bir bebek gelişimi kitabıydı. Hem de en sevimlisinden :)

Janjan'ı büyütürken gelişiminde yaşadığımız ilk gecikme oturma konusunda oldu.Yiğit'in 1. yaş gününü kutlarken; Janjan henüz desteksiz oturamıyordu. Janjan'ın düzeltilmiş yaşı 7 aylık'tı ve sıkı bir oturma eğitimi dönemini başlatmıştık.

Doktorumuz 9. Ay (düzeltilmiş 7 ay) kontrolünde hala desteksiz oturmadığını görünce bize 1 ay süre verdi Çabalarımıza rağmen 1 ay içinde oturamazsa nörolojik muayeneye alınacaktı. Nörolojik muayene ve tetkikler ilk defa telafuz edildiği için eşimle evde sıkı yönetim ilan ettik. Anakucağını kaldırdık,sabrettik,ona cesaret verdik, her yerini yastıklarla çevirdik,o düştü biz kaldırdık,onunla beraber yerde oturduk, yuvarlandık ve Janjan bırakın oturmayı kanepelere tırmanır hale geldi. Aynı dönemde ayaklarını arkaya salarak inmeyi de öğretmek zorunda kaldım. 11 aylıkken ayakta durmaya 12. ayın içinde tutunarak yürümeye başladı. 13 aylıkken artık evin içinde yürüyordu. Zamanında hatta düzeltilmiş yaşına göre erken bile yürüdü.




 İkinci defa nörolojik muayene ve tetkikler gündeme geldiğinde artık 24 aylıktı ve henüz konuşmuyordu. Yiğit ile karşılaştırdığımda anne olarak ilk kırmızı bayrağımı 18 aylık (düzeltilmiş 16 aylık) iken kaldırdım; kontrolünde doktorumuza sordum. 24 ay kontrolüne kadar beklemek istediğini söyledi. Ve 24 ay kontrolünde artık bombanın pimi çekildi. Çünkü söylemesi beklenen üç kelimeden (anne_baba_mama) bir tanesi dahi çıkmamıştı.

Nasıl bir yol izledik :

  • Konuşma gecikmesi/geriliği konusunda uzmanlaşmış bir çocuk psikoloğuna gitmeye başladık; muayene ve testler neticesinde konuşmasını engelleyen bir psikolojik rahatsızlığı olmadığını teyit ettik Yapılan testlerde motor zekası 2.5 yaş çıkarken konuşması zekası 6 ay seviyesinde çıktı.
  • Çocuk gelişimi uzmanı hayatımıza girdi ve girdiği gibi çıktı. Odaya gireli daha 5 dakika olmuşken"şimdiye kadar aklınız neredeydi"diye cümlesine başlamasıyla saldırıya geçmem arasında herhalde 2 sn var yok. Neyi dinledin de neye karar verdin ? Biz ne yaptık veya ne yapmadık da bu süreçten geçiyoruz. Odadan çıktım ve bir daha gitmedim
  • Konuşma seanslarına başladık. Psikoloğumuzun "aaay bizim de olsa" dedirten bir oyun odası vardı ve orada biz Janjan ile oynarken oturup bizi gözlemliyordu. Hayatımızı basitleştirmemizi istedi. Kavramları azalttık : kamyon,tır,araba,vinç vs hepsini bir torbaya koyup hooop attık camdan: artık hepsi "düt düüt" Makarna,pilav,kurufasulye,ıspanak,çorba vs hepsini bir torbaya koyup hooop attık camdan: artık hepsi "mama" , Köpek değil "hav hav" Kuş değil "cik cik" vs önce sesler çıksın gerisi gelecektir.
  • Çene kaslarını kullandırmak için sakız çiğnettik,ayna karşısında komik suratlarla dudak egzersizleri yaptık , diyaframı gelişsin diye flüt ve mızıka aldık ama sonunda sadece anne_ baba oyuncağı olarak kaldılar
  • Evimizde izlenmese bile her daim TV açıktı : TV'siz hayata geçtik.
  • Janjan'ın bulunduğu ortamlarda "konuşmuyor" "konuşmadı" "neden konuşmuyor" türü her söylemi yasakladık
1 ay sonunda hala bir gelişme olmayınca artık nörolojik muayene ve tetkikler kaçınılmaz oldu. Nöroloğumuz tetkikler eline geçtikten sonra aradı ve güzel haberler verdi. Akabinde de ekledi : Anne baba olarak yapılabilecek herşeyi yaptınız artık konfor alanını değiştirip daha da zorlamak lazım . Haydi Janjan okula :) 

5 tane okul gezdim ve en çok içime sinen yer Özel Akademini Anaokulu oldu. Okulun hem müdürü hem de kurucusu olan Ülgen Hanım ile ev ortamımız, ebeveyn olarak Janjanla nasıl zaman geçirdiğimiz,aradan geçen sürede konuşmayı sağlamak için neler yaptğımız gibi detayları paylaştık. Müthiş bir işbirliği içine girdik. Düzenli geribildirimler aldık. Her çocukla olduğu gibi öğretmenlerimiz Janjan ile çok güzel ilgilendiler. Okula başladıktan 2 ay sonra ilk kelimelerimiz herkes tarafından anlaşılan beklenen o kelimeler geldi  "Baba" ve "Anne" Yaşadığım mutluluğu tarif edemem ama şöyle bir tepki verdim; önce çılgınca kahkaha attım sonra deli gibi ağladım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder