17 Aralık 2015 Perşembe

Yürüteç alınmalı mı ?



Bir dönem bebek büyütmek denince akla gelen ilk araçlardan biriydi yürüteçler. Zamanla bebeklerin kalça ve bacak sağlığına uygun olmadığı gerekçesiyle tü kaka ilan edildi. Ancak yürüteçlerle alakalı okuduğum bir sürü yazı neticesinde şu sonucu çıkardım. Her araç gibi uygun koşullarda, doğru kullanıldığı taktirde zararı değil yararı var.

Uygun koşullar nedir ?

Bebeklerin iskelet gelişimi yukarıdan aşağıya doğru gerçekleşiyor. Bir bebeğin önce boynu gelişiyor ve kafasını kendi kendine tutabiliyor. Sonra omurgası gelişiyor ve desteksiz oturmaya başlıyor. En son bacakları gelişiyor emeklemeye, tutunarak kalkmaya ve nihayetinde yürümeye başlıyor.

Yürüteç almayı düşünüyorsanız aşağıdaki koşullar önemli

- Bebek desteksiz oturmaya başladı mı ?
- Bebek tutunarak ayağa kalkmaya başladı ve bunu zorlanmadan uzun süre yapabiliyor mu?

Doğru kullanım nedir ?

Yürütecinizi kurduktan sonra bebeğin bacakları düz iken ayakları yere tam basacak şekilde boyunu ayarlamalısınız. Ayak ucuna basar şekilde çok yüksek veya dizlerini kırmak zorunda kalacağı şekilde çok alçak olmamalı. Ve gün içinde yürüteçte geçirdiği toplam süre 1 saati geçmemeli.

JanJan;10 aylıkken doktorumuza danışarak aldığımız; emektar yürütecimizle özgürlüğe kavuştu. Emektar diyorum çünkü JanJan dahil 3 bebek büyüttü.
Kurup JanJan'ı üzerine koyduktan sonra 10 dakika ne olduğunu anlamaya çalıştı. Ne yaparsa ne oluyor keşfetti. 2 gün sonra geri giderek takıldığı yerden kurtulmayı ve manevra yapabilmeyi çözmüştü. Yürüteçle girdiği odalarda kalın halılar engel teşkil edince onları kaldırıp ince halılar serdik. Evin içinde yürüteciyle babasını kovaladı. Benimle saklambaç oynadı. Her yere gönlünce gitti. Hatta bazen (özellikle akşam yemeğimizi yerken) nefes almamızı sağlayacak güvenli bir oyuncak bile oldu. Bu aralar aynı süreci Tospik ile yaşıyoruz.

Tavsiye benden almak sizden...

https://www.facebook.com/cahilanne


https://instagram.com/cahil_anne/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder